BES hőszivattyú

A hőszivattyú működési elve tökéletesen megegyezik az ön otthonában már bizonyára régóta működő hűtőszekrénnyel.  • 1.) a környezetben tárolt energia egy hő kicserélőben gázhalmazállapotúvá változtatja a közvetítő folyadékot.
  • 2.) egy hűtő kompresszor folyékony halmazállapotúvá sűríti a gázt
  • 3.) egy közbenső hőcserélőn keresztül eljuttatjuk a kinyert meleg energiát fűtési rendszerünkbe.

Bővebben
Ennek alapján hőszivattyú egy olyan berendezés melynek különlegessége, hogy a fűtéshez és a melegvíz készítéséhez szükséges hőt nem valamilyen fűtőanyag és a levegő oxigénjenek égetésével és elhasználással állítja elő, hanem ezt a hőenergiát a “melegtartalommal” rendelkező hőforrásokból vonja ki. Hőforrás lehet a talaj, a kőzetek, a víz és a levegő.
Tudjuk, hogy nyáron a Nap felmelegíti a Föld felszínét, amikor a legmelegebb van nyáron, a földben nincs még maximum, amit csak októberben kezd megközelíteni, amikor a levegő hőmérséklete általában már jelentősen lecsökken és kezdődik a fűtési szezon. Ezt az elraktározott meleget használja fel a hőszivattyú. A hőszivattyú által használt hőforrások – környezetbarát hőforrások! A hőszivattyúk által felhasznált, a különböző közegekbe felhalmozott energia, az ingyenes energia!
Hőszivattyú
Rendszerét tekintve az egyre inkább scroll kompresszorral épített, és szinte már kötelezően reverzibilis (visszafordítható) kialakítású hőszivattyúk alapvetően külső talaj kollektort, fúrt kutat vagy fúrt talajszondát és belső alacsony hőmérsékletű fűtési/hűtési rendszert kötnek össze, így egyaránt szolgáltatnak téli fűtést. és átváltással nyári hűtést.
A jósági fok értéke 3-5, ami azt jelenti, hogy 1 kWh villamos energia befektetése árán 3-5 kWh fűtőenergiát nyerhetünk a kondenzátor-oldalon. A különbséget a hűtő körfolyamat elpárologható oldalán a környezetből vonja le, és emeli magasabb, közvetlenül felhasználható hőmérsékletszintre a hőszivattyú.
A jósági fok (a szakirodalomban COP néven szerepel) értéke természetesen annál jobb, minél kisebb a fűtési rendszer igényelt hőmérséklete, ezért a hőszivattyús rendszerek jellegzetesen alacsony hőmérsékletű padlófűtési, falfűtési és mennyezetfűtési rendszereket látnak el fűtőenergiájával, illetve igény és megfelelő kialakítás esetén hűtőenergiával is.
A hőszivattyúk egyik legelterjedtebb fajtája akár magas, ~65° C előremenő hőmérséklet előállítására is képes, így alkalmas akár a meglévő és elöregedett, korszerű kazánok kiváltására is. A ritkán szükséges kiegészítő fűtést biztosíthatja például a megtartott régi kazán vagy villamos fűtésrásegítés is. Ezek a hőszivattyús rendszerek egyben természetesen a használati meleg víztermelést is ellátja.